BPS Group Headquarters / Sede Grupo BPS

The intervention is intended to convert an industrial building that houses offices in a type A energy rating building.

The original building had a poor insulation at the contact with the ground, on the facade, in the medians and on the roof.

The intention was to insulate the structure in contact with the ground through cork, mortar and a new pavement. The medians were isolated by cork plate and compressed earth block plastered with lime.

The facade and the roof were insulated with vegetation cover and cork insulation.

The experience in agricultural production of crops of the owners will provide the maintenance, replacement and care of all plant species that will serve as the building envelope. Both façade and roof serve as a front cover I+D support for development of new facades and roof systems.

All actions have been made with bio materials and techniques, to give the project not only energy efficiency, but also a healthy ecological component through the use of eco-materials.

A biomass boiler has been installed for under floor heating and ventilation, performed by enthalpy recuperating system.

The heating score is A, and the building is in the Andalusian registry of high energy rating building.

It also recycles gray water further used for irrigating the facades and roofs of the building.

In winter it operates as a Passive House, taking advantage of the high isolation, energy production from biomass and heat recovery ventilation.
In summer, however, works as a building between Passive House and bioclimatic building. The strategy is to take advantage of the cool night air of Granada to ventilate the building at night, cooling the walls made of compressed earth. When morning comes, the direct ventilation with the outside stops and the use of the enthalpy recuperating system starts. The building runs for several hours with the coolness of the walls and insulation. In case of overheating at the end of the day, the air conditioning systems would be activated.

This building encompasses both bioclimatic strategies, such as Passive House and building biology, obtaining a result of quality, healthy and efficient money-saving for life.

www.quarkarchitects.com

La actuación tiene como objeto convertir una nave industrial que alberga oficinas en un edificio de calificación energética tipo A. La nave original posee unos pésimos aislamientos en el contacto con el suelo, en la fachada, en las medianeras y en la cubierta.

Se ha aislado el suelo en contacto con el terreno mediante corcho, mortero y un nuevo pavimento. Las medianeras y la fachada se han aislado mediante manta de cáñamo y bloque de tierra comprimida enfoscado con cal. La fachada principal está cubierta por vegetación. La cubierta se ha aislado mediante manta de cáñamo y corcho. Posteriormente se ha implantado una cubierta vegetal.

La experiencia en cultivos y producción agrícola de los propietarios permite el mantenimiento, sustitución y cuidado de todas las especies vegetales que servirán como cerramiento del edificio. Tanto cubierta como fachada sirven de soporte de I+D para el desarrollo de nuevos sistemas de fachadas y cubierta. Todas las actuaciones se han realizado con materiales y técnicas bio, para dotar al proyecto, no sólo de eficiencia energética, si no de un componente ecológico y sano en los materiales. Se ha instalado caldera de biomasa con suelo radiante y la ventilación se realiza mediante recuperadores entálpicos.
La calificación obtenida es A, y el edificio está en el registro andaluz de edificio de alta calificación energética. Además se recicla a través de estas fachadas y cubiertas todas las aguas grises del edificio, utilizándolas posteriormente para el riego.

El funcionamiento en invierno del edificio es según el standar Passive House, aprovechando el alto aislamiento, la producción de energía con biomasa y la ventilación con recuperación de calor.

En verano, sin embargo, funciona de una forma mixta entre Passive Houes y edificio bioclimático. La estrategia aprovecha en este caso el frescor nocturno de Granada para ventilar el edificio por la noche, cargando de frío los muros de tierra cruda comprimida. Al llegar la mañana, el edificio interrumpe su ventilación directa con el exterior y pasa a utilizar los recuperadores entálpicos. El edificio funciona durante varias horas con el frescor de los muros y el aislamiento. En caso de un sobrecalientamiento al final de la jornada, se activarían los sistemas de aire acondicionado.

Este edifico aglutina tanto estrategias bioclimáticas, como Passive House y Bioconstrucción, obteniéndose un resultado de calidad, sano y eficiente que producirá ahorro  de por vida.

www.quarkarquitectos.es